19 Νοεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: ΣΔΙΤ για τους κοινόχρηστους χώρους


Δημήτριος Κοτσώνης
Πολιτικός μηχανικός

Αυτό το έργο προκήρυξε ο Δήμος Αμαρουσίου !

Όπως προκύπτει από τα παρακάτω η δημοτική αρχή έχει σκοπό να παραδώσει τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου σε ιδιωτική εκμετάλλευση !
   ΣΔΙΤ είναι οι συμβάσεις που μπορούν να κάνουν οι δημόσιοι φορείς με ιδιώτες, προκειμένου να αξιοποιήσουν ακίνητα τους τα οποία θα εκμεταλλευτούν επί ορισμένα χρόνια- 25-30 χρόνια- και στη συνέχεια θα τα παραλάβει ο Δήμος το κουφάρι τους
  Τι σόι εκμετάλλευση είναι δυνατόν να υπάρξει στους Κοινόχρηστους Χώρους, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι- από την νομοθεσία- για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και συνεπώς απαγορεύεται κάθε εκμετάλλευση τους, λίγο ενδιαφέρει τους φωστήρες της δημοτικής αρχής.
   Ας ελπίσουμε ότι θα αξιοποιήσει την έκταση των 10 στρεμμάτων του δημοτικού Δάσους στο Αμαλίειο για να το κάνει Λούνα Παρκ ή Παγοδρόμιο, το οποίο επειδή δεν μπόρεσε έως τώρα να κάνει το Παγοδρόμιο το παραχώρησε για παρκινγκ σε διεθνή εταιρεία.
   Ίσως σκοπεύει να «αξιοποιήσει» το υπ΄αριθ. 4 οικοδομικό τετράγωνο του άρθρου 6 του ν. 3012/2003, στον οποίο βασίστηκε το κτίσιμο του Μαλλ και το οποίο έπρεπε να είναι πράσινο και με κτίσμα εντός αυτού μόνο 90 μ2 ! Αυτό το οικοδομικό τετράγωνο είναι και πολύ μεγάλο ( 90 στρέμματα) και «σηκώνει» και το «Θεματικό Πάρκο» που δεν πρόλαβε να κάνει ο κ. Τζανίκος στου Καρέλλα * με το ένα εκατομμύριο επισκέπτες, μόνο που εδώ θα είναι περισσότεροι και έτσι θα κερδίσουμε και περισσότερα ! 
   Φυσικά θα ρώτησαν και το ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων της Ιλιδας μήπως από αυτό το « Θεματικό Πάρκο» του μείνουν απούλητα τα διαμερίσματα, που χρόνια τώρα είναι απούλητα !, μήπως και δεν κατάλαβε ο άνθρωπος ότι απ΄την δημιουργία του Πάρκου θα πάρουν αξία τα διαμερίσματα του και ζητήσει και καμία αποζημίωση από το Δήμο ;
  Για όσους δεν ξέρουν την καινούργια Νεοελληνική γλώσσα τους κάνουμε γνωστό με το όρο «Θεματικό Πάρκο» εννοούμε ένα Λούνα Παρκ, τεραστίου μεγέθους, το οποίο περιλαμβάνει κάθε είδους ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και, ως εκ του μεγέθους του, απευθύνεται σε πολυπληθές κοινό, (ο ορισμός από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια : Θεματικό πάρκο, ονομάζεται ένας συνήθως τεράστιος χώρος που φιλοξενεί εγκαταστάσεις με ψυχαγωγικές δραστηριότητες είτε απλές είτε και υψηλής αδρεναλίνης, με σκοπό την ψυχαγωγία διαφόρων ομάδων ανθρώπων. Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ είναι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο από μία παιδική χαρά ή έναν παιδότοπο, αφού πολλές εκ των δραστηριοτήτων απευθύνονται και σε ενήλικες εκτός από τους εφήβους και τα μικρά παιδιά.).

   Ένα εκατομμύριο επισκέπτες προέβλεπε ο κ. Τζανίκος για το αντίστοιχο στου Καρέλλα, εδώ που όλα είναι έτοιμα, χώροι στάθμευσης, δρόμοι, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, προαστιακός , θα πιάσουμε πελάτες και από το Ξυλόκαστρο ! και καλή πελατεία και θα αξιοποιήσουμε και τα παρκινγκ της περιοχής τις Κυριακές, που θα μπορεί να δουλεύει αφού οι πόλη έγινε Τουριστική – ν΄ άνε καλά ο εμπορικός σύλλογος που συμφώνησε για να κηρυχθεί η πόλη τουριστική και θα πήξουμε απ΄ τους στους Τουρίστες του Ξυλόκαστρου- δές παρακάτω και την υπογραφή του υπουργού Τουρισμού*** για αυτά τα «ΠΑΡΚΑ».
   Αν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα και αν κατατοπίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι ή αν ενέκριναν αυτή τη διακήρυξη μονό η την ενέκρινε μόνο η διορισμένη -από το δήμαρχο- δημαρχιακή επιτροπή – όπως προβλέπει ο Κώδικας- δεν φαίνεται από τη διακήρυξη του έργου και δεν θα αποτελεί πρωτοτυπία, τα ιδία έκανε και ο Τζανίκος.
   Εκείνο που μας μένει για απορία είναι τι είναι αυτό που δημοπρατείται και τι σόι προσόντα πρέπει να έχει αυτός που θα πάρει τη δουλειά, μήπως μπορεί και ο μπακάλης της γειτονιάς - που είναι γραμμένος στο επιμελητήριο- να πάρει τι δουλειά κι’ ας μην ξέρει ποια δουλειά θα κάνει ! αφού κι΄ αυτός έχει κεσάτια ;
   Ας προσδιόριζαν τουλάχιστον τι είδους «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ» έχει σκοπό να κάνει ο Δήμος και σε τι συνίσταται αυτή παραχώρηση που έχει στο μυαλό της η δημαρχιακή αρχή , για ποιους χώρους πρόκειται και τι είδους είναι αυτές, για να μην πάει το μυαλό μας στο πονηρό .
   Έκανα το λάθος να μπώ στο Σάϊτ του Δήμου αργά απόψε ( θα δείτε την ώρα απόστολής), Γι’ αυτό συγχωρέστε μου τα λάθη, μια και το πρωί θα πάω για δουλειά_).
Διαβάστε κι΄ αν καταλάβετε για τι πρόκειται γραφτετο και σ΄ εμάς για να ησυχάσουμε που νομίζουμε ότι κινδυνεύουν οι ανύπαρκτοι κοινόχρηστοι χώροι στο Μαρούσι.



Από την διακήρυξη του έργου

3. συνοπτική περιγραφή του έργου
Αναμφισβήτητα βασική επιδίωξη κάθε Δημοτικής Αρχής είναι η εμφάνιση της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να ευρίσκεται στο υψηλότερό της επίπεδο. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην επίτευξη αυτού του στόχου ανήκει στο αστικό Πράσινο.

Η συνολική έκταση του αστικού πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου παρουσιάζει μια σταθερή ετήσια αύξηση, η οποία οφείλεται:

Στην ύπαρξη νέων έργων ανάπλασης
Στην ποιοτική αναβάθμιση υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων.
Το αστικό πράσινο της πόλης του Αμαρουσίου, σε σχέση με τις άλλες χρήσεις γης, καταλαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 10%.

Σε αυτό το ποσοστά δεν συμμετέχουν εκτάσεις όπως το Ολυμπιακό στάδιο, το πάρκο Μιμικόπουλου, και άλλες εκτάσεις οι οποίες δεν συντηρούνται από την Υπηρεσία Πρασίνου, καθώς επίσης και τα προαύλια των σχολικών συγκροτημάτων

Στο πλαίσιο των παραπάνω συνθηκών στόχος του Δήμου είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την συντήρηση, αλλά και επέκταση του αστικού πρασίνου της πόλης (νέες αναπλάσεις, πράσινες στέγες κλπ) με στόχο το Μαρούσι να γίνει μία πράσινη πόλη. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με εναλλακτικά σχήματα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στα οποία ο Δήμος θα συμμετάσχει.
Παρουσίαση του έργου Συμβούλου
Η προτεινόμενη μεθοδολογία αποτελείται από διακριτά μεταξύ τους στάδια. Στα επόμενα αναλύονται τα επιμέρους βήματα:

Προκαταρκτικός σχεδιασμός σε επίπεδο master plan δυναμικότητας και φυσικών συνθηκών
Θα γίνει αποτύπωση – καταγραφή των χώρων αστικού πρασίνου (Εμβαδόν, Τοποθεσία, υφιστάμενη κατάσταση). Θα γίνει καταγραφή των προϋπολογισμών για εργασίες συντήρησης και επέκτασης χώρων αστικού πρασίνου αναλύοντας το υφιστάμενο συμβατικό κόστος. Επίσης θα δοθούν οι μέχρι σήμερα ληφθείσες αποφάσεις του Δήμου που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους χώρους και με τις υπηρεσίες συντήρησης τους, οι σχετικές δεσμευτικές συμβάσεις που έχουν τυχόν καταρτισθεί με τρίτους, οι προμελέτες/ μελέτες βιωσιμότητας υπηρεσιών που τυχόν. έχουν εκπονηθεί. Διευκρινίζεται σαφώς ότι βασικός στόχος είναι η αύξηση του αστικού πρασίνου ώστε το Μαρούσι να γίνει μία πράσινη πόλη.

Πρόταση για κατάλληλο σχήμα συνεργασίας Δήμου και Επενδυτή(ών).

Οι προτάσεις θα έχουν στόχο την βιωσιμότητα – ανταποδοτικότητα του έργου με βέλτιστο σενάριο ανάπτυξης και θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

Το χρονικό διάστημα παραχώρησης, το είδος των ανταλλαγμάτων που θα κληθεί να καταβάλλει ο (οι) Επενδυτής (ες) στον Δήμο, τα χρονικά όρια υλοποίησης και έναρξης λειτουργίας, τυχόν περιορισμούς σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, τη μορφή της επιχειρηματικής συνεργασίας Κυρίου του Έργου και Επενδυτών και τη συμβατότητα με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο.

Πρόταση για τη διαδικασία προσέλκυσης Επενδυτών και της επιλογής Αναδόχου σχήματος.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά, τη διαδικασία γνωστοποίησης σε αυτούς των πληροφοριών που απαιτούνται, τους τυχόν όρους εμπιστευτικότητας, το χρόνο και τον τρόπο υποβολής των προσφορών τους, τις ζητούμενες εγγυήσεις και τον τρόπο αξιολόγησης των προσφορών που θα υποβληθούν. Θα προτείνονται σημεία – κλειδιά στην όλη διαδικασία, όπου ο Δήμος θα δεσμεύεται απέναντι στους υποψηφίους και άλλα όπου ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί τη διαδικασία, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι αποδεκτά, ή εάν οι εξωγενείς συνθήκες έχουν μεταβληθεί τόσο, ώστε να απαιτείται αναθεώρηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

Μελέτη σκοπιμότητας, δημοπράτηση.
Θα γίνει διερεύνηση των κρίσιμων παραμέτρων σχεδιασμού ανάπτυξης, των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και τρόπου υλοποίησης τους. Σύμφωνα με αυτά θα γίνει εισήγηση στο Δήμο για τη συμφερότερη επιλογή, ετοιμασία εντύπου και Σχεδίου Προώθησης έτσι ώστε να εντοπιστούν και να ενημερωθούν πιθανοί επενδυτές .Έχοντας συγκεντρώσει και ετοιμάσει τις προδιαγραφές για την επιλογή επενδυτή θα γίνει η σύνταξη τευχών δημοπράτησης.

Αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων
Θα ελεγχθούν οι προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών και θα αξιολογηθούν οι προτάσεις βάση κριτηρίων που έχουν προκαθορισθεί

Υποστήριξη του Δήμου στη διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας με τον υποψήφιο επενδυτή
Θα ελεγχθούν η φερεγγυότητα του επενδυτή, τα συμβατικά κείμενα και το χρηματοδοτικό σχήμα για να διαμορφωθούν τα κείμενα των συμβάσεων.

Υποστήριξη του Δήμου στην υπογραφή της σύμβασης
Παροχή συμβουλών αναφορικά με το περιεχόμενο και τους ουσιώδεις όρους των λοιπών απαιτούμενων συμβατικών κειμένων κατά την διαδικασία της υπογραφής.
=============================
*** Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για θεματικά πάρκα
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008