20 Νοεμβρίου 2009

"Πέτσινα" τα οικονομικά στοιχεία των Αμερικάνων

Οικονομική Κατάθλιψη ή οικονομική ανάκαμψη: πραγματικότητα ή φαντασία;


 του Masiel Fernández Bolaños

Τώρα νομίζω ότι έχω δει τα πάντα. Οι Αμερικανοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την επίδραση της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood στη χώρα τους. !   Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά ορισμένα  είδη  ταινιών, ιδιαίτερα επιστημονικής φαντασίας, έχουν προφανώς μια ισχυρή σχέση με τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση  εχει  καταστήσει  το παραπάνω (επιστημονική φαντασία)  ένα από τα εργαλεία εργασίας που χρησιμοποιούνται  πολύ συχνά από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
 Καμιά επιστημονική μέθοδος δεν μπορεί να δικαιολογήσει  τις επανειλημμένες διορθώσεις  στα επίσημα στοιχεία, από διάφορους κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ..

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών,  τροποποιεί τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο από την Υπηρεσία Απογραφής που καθόριζαν ότι αυτοί που ζουν κάτω από το όριο  φτώχειας στις ΗΠΑ είναι 47,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Αποδεικνύεται ότι τα πρώτα δημοσιευμένα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η αύξηση της τιμής της ιατρικής περίθαλψης και των μεταφορών, έτσι ώστε πολλοί άνθρωποι να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.


Άλλος κρατικός φορέας -το Υπουργείο Εργασίας- ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 9,8%, αλλά και πάλι έχασε κάποιες λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι διορθώσεις που έγιναν από έναν Αμερικανό.  Από τον βραβευμένο  με Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά, Joseph Stiglitz, έναν κορυφαίο  οικονομολόγο, ο οποίος δήλωσε ότι οι στατιστικές για την ανεργία δεν δίνουν την πραγματική της έκταση.
 Εξήγησε ότι τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν όσους εργάζονται με μερική απασχόληση, καθώς και σε εκείνους που εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας.  Αν συμπεριληφθού και   αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, τότε η ιστορία  περιπλέκεται  και το ποσοστό των ανέργων θα είναι περίπου 17%.

 Στο εξής θα πρέπει να  έχει διαβάσει πολλά  βιβλία  επιστημονικής  φαντασίας, όποιος προσπαθήσει να κατανοήσει τις οικονομικές στατιστικές των Ηνωμένων Πολιτειών.

(ελεύθερη μετάφραση- περίληψη)